Compensatie voor concertverlies is een vorm van wraak

20 April 2024, 10:28 uur
Columns
mainImage

Het stadsbestuur van Rotterdam ontwikkelt Feyenoord City 2.0 met veel extra woningen nu het nieuwe voetbalstadion er niet komt.

Reuze begrijpelijk die woningen, want de grond op Zuid die voor het megalomane stadionplan moest worden aangekocht, moet renderen. Bovendien heeft de gemeente geld nodig om al die bedrijven te kunnen betalen die ervoor weg moesten en zijn uitgekocht.

Tegelijkertijd wordt met deze manoeuvre een vuiltje weggewerkt. Opvallend nog vlak voor de burgemeester vertrekt. Dat geeft een hele rare smaak. Te meer omdat het één-tweetje tussen het stadhuis en de N.V. Stadion ook nog eens plaatsvindt 2 dagen voor de bekerfinale. Een geplande actie dus. 

Wat is er aan de hand?

De nieuwe bewoners van Feyenoord City 2.0 zitten zogezegd niet te wachten op herrie. Wie dat zijn, de nieuwe bewoners, niemand die het nog weet. Maar volgens de kenners moet er hele dure geluidsisolatie aan te pas komen voordat al die woningen opgewassen zijn tegen het geluid van toekomstige stadionconcerten in de oude Kuip, die men rijp vond voor de sloop.

Die isolatie wil men niet. En men wil in het nieuwe Feyenoord City 2.0 ook geen claims en gezeur nadien.

Als wij de berichtgeving mogen geloven is er nu een afspraak tussen het stadsbestuur en de directie van Stadion Feijenoord NV gemaakt dat De Kuip stopt met concerten en daarmee haar geluidsvergunning in 2026 inlevert. De gemeente gaat daarvoor een miljoenenbedrag aan compensatie uitkeren aan stadion Feijenoord NV.  

Onvoorstelbaar.  

Ten eerste omdat het stadsbestuur hiermee de betaald voetbaltak passeert, die in tegenstelling tot de N.V. Stadion de zaken wel ten goede heeft gekeerd. Het Stadion daarentegen hikt vanwege haar overmoed en tunnelvisie nog steeds aan tegen een miljoenenschuld en weet dat de bank Goldman Sachs in feite de eigenaar van de Kuip is.

Onvoorstelbaar hoever rancune kan gaan. Want dat is het: rancune. Niet kunnen verkroppen dat de winnaar van het stadionconflict zichzelf sportief uit de nesten heeft gevoetbald.   

Die 40 miljoen die de gemeente jaren geleden als lokmiddel in het stadion wilde steken en waarmee alle ellende begonnen is, blijkt met een gedegen voetbalbeleid de waarde van slechts twee leuke contractspelers te zijn. Ik bedoel: de betaald voetbaltak van Feyenoord kan inmiddels allang z’n eigen boontjes doppen. De N.V. Stadion niet. Als ik me niet vergis is er alleen van directeur gewisseld. De commissarissen zitten er nog. 

En nu we toch terugkijken: de toenmalige D66-wethouder Adriaan Visser, die altijd alles beter wist, en bij wie het fiasco startte, wist één ding niet: namelijk dat geld ook in voetbalbenen kan zitten. In de Kuip keken de echte Feyenoorders zodoende uit naar de dag dat ze die 40 miljoen zelf konden ophoesten. En die dag kwam. Helaas voor Visser, Aboutaleb en al die raadsleden van D66, VVD en PvdA (minus Tak) hadden ze toen dat veel te dure stadion niet meer nodig.

Even was het stil. Stilte voor de storm, want nu komt de wraak.

Het wegnemen van de geluidsvergunning aan de N.V. Stadion is vals. De gemeentelijke verliezers helpen er alleen een stadionbestuur mee, dat de nederlaag van niet-nieuwbouwen financieel niet kan verhelpen maar evenmin kan verkroppen en ook nog eens weigert om zaken te doen met de betaald voetbaltak die De Kuip wil kopen. 

Het is te triest voor woorden dat een stadbestuur uit rancune partij kiest voor één Feyenoordtak in een intern conflict dat al dateert uit 1978.

Mijns inziens is het stadsbestuur trouwens helemaal niet bevoegd om een dergelijke privaatrechtelijke afspraak te maken omdat die ook bestuursrechtelijk vastgelegd kan worden in een omgevingsplan op basis waarvan nadeelcompensatie betaald zou moeten worden.

Wordt vervolgd, want er zitten in de raadzaal mensen die echt een hekel aan Feyenoord hebben.

 

Ellen Verkoelen is fractievoorzitter van JOU, de Jongere Ouderen Unie (voorheen 50Plus) en vanaf 2018 fel voorstander van behoud van De Kuip. Ze vindt inderdaad dat de gemeente de N.V. Stadion moet compenseren teneinde De Kuip te kunnen renoveren, maar zonder voorwaarden.