Voetbaltak Feyenoord niet happy met concertafkoop

16 May 2024, 15:50 uur
Politiek
mainImage
ANP

Bij de betaald voetbaltak van Feyenoord gaat men ervan uit dat het voorstel van het stadsbestuur van Rotterdam aan de N.V. Stadion om afstand te doen van de concertvergunning in ruil voor een eenmalige afkoopsom van bijna 12 miljoen euro, een één-tweetje is tussen burgemeester Aboutaleb en Pieter van Oord, de president-commissaris van De Kuip. Beiden kennen elkaar van haver tot gort. Met het bedrag van 12 miljoen kan de N.V. Stadion in één klap de schuld aan de Amerikaanse bank Goldman Sachs aflossen, vervolgens gaan sparen voor noodzakelijke renovaties en kan het merendeel van de commissarissen van de N.V. Stadion daarna zonder gezichtsverlies aftreden.

Het bestuur van de betaald voetbaltak van Feyenoord is niet blij met deze manoeuvre, die de gemeente in staat moet stellen om in het gebied rond De Kuip 9500 woningen te bouwen zonder dure geluidbeperkende maatregelen. Gisteren was daarover een commissiedebat met woningwethouder Zeegers, die destijds als fractievoorzitter van D66 altijd een vurig voorstander is geweest van het vertrek van Feyenoord uit de Kuip. Ook nu zou zij niet liever willen dan dat er zoveel beschikbare grond rond De Kuip wordt benut voor woningbouw en liefst geen extra dure vanwege geluidsoverlast door concerten. De fracties van Leefbaar Rotterdam en de Partij van de Arbeid denken daar overigens anders over.

Raadslid Dennis Tak van de PvdA, die tijdens de nieuwbouwdiscussie het belang van de betaald voetbaltak verdedigde door tot achter de komma kritisch te kijken naar het businessplan, waarschuwde ook nu voor een toekomstblunder. Het inleveren van de concertvergunning zou immers wel eens volledig haaks komen te staan op een ooit mogelijke renovatie met een derde ring. Andere politieke partijen daarentegen geloven niet in de wederopstanding van de concertbranche in De Kuip.  

Er wordt deze maand in commissieverband nog verder gedebatteerd over het afkoopvoorstel. Intussen wordt uitgerekend hoeveel concertwinst er in de toekomst nu precies verloren gaat met deze deal van exact 11,8 miljoen euro. Bovendien is er geen duidelijkheid over waar exact de woningen komen en hoeveel parkeerplekken er verloren gaan.

Intern bij de voetbaltak Feyenoord leeft sterk de wens om zelf de schuld aan Goldman Sachs af te lossen, maar wel op voorwaarde dat de ingewikkelde constructie (met een N.V. Stadion, een Stichting die de belangen van de moedervereniging beheerd en aandeelhouders met kaartrecht) wordt versoepeld of zelfs ophoudt te bestaan, maar in elk geval verschuift naar de verantwoordelijkheid van de betaald voetbaltak.