Minder Nederlanders zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van criminaliteit concludeerde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) anderhalve maand terug in haar jaarlijkse Veiligheidsmonitor. Maar het enthousiasme bij de linkse politie partijen, die het allemaal zo somber niet inzien, zal sinds vandaag met name in Rotterdam weer zijn afgenomen, want de havenstad is van de derde onveiligste gemeente van het land opgeschoven naar de tweede. In Rotterdam zijn er meer overvallen en mishandelingen gemeld bij de politie.

In de gepubliceerde Misdaadmeter van het AD staat Amsterdam bovenaan en is het Brabantse Woudrichem de veiligste gemeente van Nederland. In Zuid Holland blijkt dit Strijen te zijn.  De top 10 van onveilige steden wordt afgesloten met Schiedam. Die stad stond vorig jaar nog op nummer dertien. In Schiedam steeg het aantal straatroven en mishandelingen.

Van alle buurgemeenten van Rotterdam is het alleen in Ridderkerk veiliger geworden. In 2016 stond het op de 106e plaats van onveilige steden. Nu zakt het naar positie 148. Daartegenover staan de steigers waarvan Barendrecht een griezelige klapper maakte: van plaats 182 naar 125. Ook in Zuidplas is het niet pluis (van 230 naar 187). Lichte dalers waren Lansingerland (van 141 naar 169) en Krimpen aan den IJssel (van 306 naar 289).

Het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen daalde in 2017 in totaal met 13 procent, aldus de Misdaadmeter. Het vermoeden is dat dit komt omdat het doen van aangiften in veel gevallen zinloos is.

Print Friendly, PDF & Email