(1) Havendagen: in 1935 één boottochtje

26 August 2018, 12:00 uur
Haven
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Jan D. Swart

De geschiedenis van de Wereldhavendagen in Rotterdam begint in 1935 als de Stichting Havenbelangen en het Departement Rotterdam van de ‘Nederlandsche Nijverheid en Handel’ met de pet zijn rondgegaan en van het gemeentebestuur en de Kamer van Koophandel dukaten hebben gekregen om reders, verschepers en ontvangers gedurende één dag in de watten te leggen. Business tot business is born. Alleen heette het toen nog niet zo.

De secretaris van de Stichting Havenbelangen tikt in de winter van 1934-35 op een oude Remington een uitnodigende brief aan de directies van alle havenpartijen en er schrijven 198 belangstellenden in voor een ontvangst op het stadhuis die pas tegen het einde van de zomer op het programma staat. Als het vier maanden later eindelijk 12 september is komen er 180 kooplieden opdagen. De andere 19 zijn het waarschijnlijk vergeten.

De eerste Havendag in 1935 is een volstrekte elitedag. Er komt geen publiek aan te pas. Vlootshows zijn er evenmin. Die horen thuis op het Hollands Diep (zelfs al in 1898), op de Zuiderzee en met medewerking van Hollandse schepen in Londen en New York. In Rotterdam is er in 1935 geen tijd voor al die poespas.

September, 1935. Koffie, cake. Daarna een lunch en pas als er gevaren is komt men met de Thé een beetje los. Thé is dan ook geen thee, maar de vooroorlogse titel voor drank in het algemeen.

‘’De samenkomst’’, schrijft het dagblad De Maasbode van Rotterdam, ‘’moet een ongezochte gelegenheid bieden van deze zoo belangrijke groepen, zoowel onderling als met de Rotterdamsche autoriteiten en de leiders van de ondernemingen. Het programma mocht niet door excursies worden overladen.’’

Na het informele samenzijn in de Burgerzaal volgt er een boottocht met de Spido en als alle havens zijn bezocht gaat men eten in de Park Sociëteit. En pas dan komt de, voor die tijd traditionele, tafelrede, die bij de Havendagprimeur door burgemeester Pieter Drooglever Fortuyn wordt uitgesproken.

Van de haven heeft de ex-advocaat en ex-bankdirecteur weinig kaas gegeten, maar voetbal des te meer. Hij is als wethouder in Den Haag grondlegger geweest van het Zuiderpark (waar ADO voetbalt), is erelid van de KNVB en zal in 1937 de opening verrichten van De Kuip. Altijd is aangenomen dat Pieter Drooglever Fortuyn tijdens die tafelrede heeft voorspeld dat de internationaal Leen Vente (van Neptunus) ooit in Feyenoord zou spelen. Een jaar later was dat het geval.



[caption id="attachment_47753" align="alignnone" width="756"] Pieter Drooglever Fortuyn, burgemeester van Rotterdam in 1935, wist weinig van de haven. Foto: Ga-het-na[/caption]