20 Jongeren gepakt voor internetfraude

mainImage
20 Jongeren gepakt voor internetfraude

De politie heeft afgelopen weekend twintig jongeren aangehouden die verdacht worden van witwassen en/of oplichting via internet. De jongeren hebben hun rekeningnummer laten gebruiken door oplichters die spullen verkochten via Marktplaats en Facebook, maar deze nooit leverden.

De politie en het Openbaar Ministerie startten het onderzoek naar de jongeren naar aanleiding van een lijst met aangiften bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Op de lijst stond een groep van 25 jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar en woonachtig in Rotterdam Zuid. Deze jongeren lieten hun bankrekeningnummer gebruiken door criminelen om geld op te storten. Vervolgens pinden ze het geld en gaven ze het af. De jongeren kregen hier een beloning voor, variërend van een burger bij de McDonald’s tot een paar honderd euro.

De verdachten hebben een verwijzing naar Bureau Halt gekregen. Daarbij moeten zij mogelijk een weerbaarheidstraining volgen zodat zij leren om in het vervolg makkelijker nee te zeggen als hen wordt gevraagd om hun rekening ter beschikking te stellen. Ook zal een deel van de jongeren een passende taakstraf opgelegd krijgen. Voor een aantal jongeren zal de straf nog even op zich moeten wachten; zij mogen zich begin 2019 verantwoorden voor de rechter.


| Foto: Digitaal Dagblad