Het Duivenvrouwtje is weer terug

mainImage
Het Duivenvrouwtje is weer terug

Het gevelbeeld 'Het Duivenvrouwtje' is weer terug. En dat is bijzonder, want het beeld was een tijdje zoek. Het bronzen beeld versiert nu de gevel van het pand op de hoek van de Meent/Oppert.
Het bronzen werk werd in 1962 gemaakt door beeldhouwster Adri Blok.

Ze maakte dit beeld ten gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de kweekschool Wilhelminaschool. Haar inspiratiebron was Petronella Hoendert. Een markante vrouw die rond de kweekschool aan de Binnenrotte/Oppert zwierf en de duiven rond de Laurenskerk voerde.

Wilhelminaschool
De kweekschool werd gesloopt, want er kwam nieuwbouw rond de Laurenskerk. Zo raakte het gevelbeeld zoek. De mensen van BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) vonden onlangs het beeld terug. ‘Het Duivenvrouwtje’ werd gerestaureerd en nieuwe duiven werden in brons gegoten.

Duivenvrouwtjes
De Duivenvrouwtjes zijn een begrip voor Rotterdam. Rond 1912 was Petronella Middelhoven-Hoedert actief, maar er liep nog een duivenvrouwtje rond. Die dame luisterde naar de bijnaam Akebetje. Het meest bekende duivenvrouwtje was echter Hendrika Trijntje van Ham (1870-1962), waarschijnlijk vanwege haar langdurige staat van dienst.


| Foto: Digitaal Dagblad