Ouwe café’s (18) – The Claridge

mainImage
Ouwe café’s (18) – The Claridge

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

The Claridge

Het aantal schoenendozen in Rotterdamse huizen vol met oude foto’s dient men niet te onderschatten! Honderden en nog eens honderden. En wat denkt u van allerhande fotoalbums  in vele Rotterdamse huishoudens? Met name 60-plussers zijn meesters in het bewaren van oud fotomateriaal….De foto die u ziet is een gezellige vriendengroep anno 1948 in café The Claridge. Het cafeetje was gevestigd aan de ’s-Gravendijkwal 138.  Een zeer bekende horecaplek, want dáár was sedert eind jaren ’50 het fameuze jeugdcafé De Fles gevestigd. Iedere kroeggander van zestig jaar en ouder heeft van De Fles gehoord. Willem en Anna Langstraat waren indertijd de gangmakers….Eind 1962 werd De Fles wegens ‘lichtzinnige vergrijpen tussen beide seksen op bevel van de Burgemeester gesloten…De verwildering in het café, waar trouwens prima jazzplaten werden gedraaid, viel erg mee. Lees de politierapporten die ik in mijn boek deel 1 ‘Rotterdamse Cafés’ heb gepubliceerd. Welnu, bovenstaande foto werd mij aangeleverd uit een fotoalbum van oude dame, wonend in Delfgauw. Wat een sfeertje en hoe grappig om nog een accordeonist te ontdekken, rechts in de hoek. Jawel, het waren tijden waarin het café nog ECHT als huiskamer werd gezien en gewaardeerd….


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

 


Foto: Digitaal Dagblad