Ouwe café’s (20) – Koffie Verkeerd

mainImage
Ouwe café’s (20) – Koffie Verkeerd

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Koffie Verkeerd

Uiteraard besteed ik al mijn boeken aandacht aan het  gewone caféleven, dus in al zijn facetten. Het moge een ieder duidelijk zijn dat het ‘openbaar lokaal’ een bijzondere impact heeft op het dagelijkse sociale leven van onnoemlijk veel mensen. Vergeet ook niet alle vriendschappen die in de kroeg ontstaan. Afgelopen woensdag werd ik hartelijk ontvangen door Pieter Melchers, eigenaar van het eetcafé De Doffer in de Amsterdamse Runstraat. Ik bekeek in deze fraaie zaak het van oorsprong Rotterdamse interieur, afkomstig uit café De Windhoek. Deze superbruine kroeg zat aan de Van Speykstraat en was één van de mooiste van Rotterdam. Het café werd in 1976 gesloten en het ganse interieur werd met een vrachtauto naar Amsterdam overgebracht en in De Doffer geplaatst. Een prachtig verhaal. Ik kom er op terug in deel 5 dat wellicht al in 2019 uitkomt. De foto die u ziet werd in 1990 geschoten door Piet Legerstee. Wat is ie mooi. Vijf dames, één man en één hond broederlijk naast elkaar poseren vóór het cultcafé Koffie Verkeerd. Zoals zij de armen in elkaar hebben. Vertederend, Het kroegje was de buurman van café De Windhoek en is helaas eveneens verleden tijd. Wat verdwenen er toch veel leuke ‘huiskamers’ in onze stad!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.


 


| Foto: Digitaal Dagblad