Ouwe café’s (21) – ’t Bolwerk

2 December 2018, 11:25 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

‘t Bolwerk

Het is écht ernstig gesteld met ons culturele erfgoed op cafégebied. Iedere vijftiger, zestiger en zeventiger in Rotterdam die het uitgaansleven een beetje kent, wéét van het fameuze ‘Bolwerk’….Dit hoekcafé, gevestigd in Het Witte Huis, was voor stappers een begrip. Vroeg of laat kwam je daar ooit binnen, en vermaakte je er vervolgens. Wat wil je, een kroeg uit 1898 straalt áltijd iets uit. In de jaren ’90 leidde Koos Blom dit café voortreffelijk. Ik heb de historie van het café uitgebreid beschreven in mijn jubileumboek ‘Het Witte Huis 1898-1998’ en ook nog eens in mijn laatste caféboek. Welnu, wat ik wil betogen: de naam ’t Bolwerk is voor eeuwig van de gevel verdwenen! Hoe verzin je het? En dat is nog niet het ergste. In café ’t Bolwerk hing decennia lang een vooroorlogs postkastje, bedoeld voor alle schippers die daar hun post ontvingen, terwijl zij aan het varen waren. Welnu, dat postkastje werd door de nieuwe eigenaar bruusk van de muur gehaald en staat nu doelloos op een tafel in een aangrenzende kamer met een decimeter stof op de glazen ruitjes. Ik heb dit zelf geconstateerd! Ik bedoel maar… Bekijkt u goed de foto uit 1998 (Fotograaf Cees Verhoeven) en weet dat het unieke cafégebeuren qua sfeer op die bewuste plek NOOIT  meer terugkeert! Amen…

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.