Ouwe café’s (22) – De Vagabond

mainImage
Ouwe café’s (22) – De Vagabond

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Vagabond

Wat een mooie, stille foto van café De Vagabond anno jaren negentig. Lois Zeeman schoot in mijn opdracht de bewuste foto op een vroege voorjaarsmiddag. Zien wij niet een jeugdige Inge Bonthond achter de bar? De Vagabond was een wereldzaak, ooit opgezet door de grote horecaman Harry van der Wiel, jammerlijk overleden. Manfred van der Berg kocht van Harry de zaak en wist in dit café aan de Nieuwe Binnenweg de juiste sfeer te treffen en de Rotterdamse inn-crowd (met dubbel n, we hebben het tenslotte over een pub) wist De Vagabond tot in de kleine uurtjes dagelijks te vinden. Wat is het toch jammer dat het interieur van zo’n mooi café een paar jaar geleden totaal vernieuwd werd. Het resultaat is vreselijk magertjes. Gaat u maar eens kijken in de Kraft Bar, want zo luidt de nieuwe naam. Nooit, nooit komt de écht huiskamersfeer meer terug op deze centrale Binnenwegplek. Trouwens, Inge (die niet onverdienstelijk zingt) zien wij daar natuurlijk óók nooit meer terug. Trouwens, wat zou Manfred nu doen? Kijk, dat soort zaken hoor je eigenlijk nooit in het ‘dorp’ Rotterdam….


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

 


Foto: Digitaal Dagblad