Ouwe café’s (23) – Cassanova

mainImage
Ouwe café’s (23) – Cassanova

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Cassanova

‘Pakhuismeesteren, De Eersteling’. Wij lezen de tekst goed op het imposante ‘verzamelgebouw’, zo stevig gebouwd in beton. Op de voorgrond zien wij het pittoreske hoekcafeetje ‘Cassanova’ - hoek Hillelaan/Hillestraat. De foto dateert van 1957. Het kroegje is inmiddels al veertig jaar van de aardbodem verdwenen. Ach ja, zo gaan de dingen. Ik kreeg de foto toegezonden, en wel door Francien van Klaveren. Zij ontdekte de foto al weer jaren geleden  in een uitgave van het Historisch Museum. Francien schrijft in haar brief dat het in het café indertijd zo gezellig en vooral ook ‘veilig was. Met andere woorden: de naam Cassanova sloeg NIET op ‘het gedrag’ van de mannelijke klantenkring. Ik heb het secuur uitgezocht, langs de Hillelaan zaten anno 1958 maar liefst 12 kroegen. Dat is veel, want de Hillelaan was slechts 400 meter lang en bestond maar uit één zijde. Logisch, aan de andere kant ligt de Rijnhaven.  Ik heb tot nu toe veel te weinig geschreven over de linker Maasoever. Ik schaam mij diep. Het is niet anders. Hopelijk krijg ik via deze boeiende site oude privéfoto’s toegezonden van cafés op Zuid. Ik zal daar heel blij mee zijn, want zoals de lezers inmiddels weten kom ik nog met een deel 5 Cafés. Zie mijn emailadres hieronder!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad