Dagblad010 | Ouwe Rotterdamse café’s (19) – Pacific

Ouwe Rotterdamse café’s (19) – Pacific

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Pacific

Café Pacific aan de Schiedamsesingel was gedurende de periode jaren veertig tot begin jaren negentig een van de meest sfeervolle ‘huiskamers’ van onze stad.  Het café werd opgezet door weduwe D.A. Breet-de Vos. Haar zoon Harry nam vanaf eind jaren vijftig de zaak over en hij was het die het cafeetje zo’n aparte sfeer schonk. Zijn kracht was om als een van de eersten een dure jukebox aan te schaffen. Harry was een jazzliefhebber en al ras ‘zong’ het door de stad dat je juist bij hem terecht kon voor zwoele West-  Coast jazzklanken. Gerry Mulligan, Stan Getz, Zoot Sims en uiteraard grootheid Chet Baker kon je in de Pacific voor een paar kwartjes beluisteren.

Het publiek dat de Pacific bezocht was salonfähig. Harry was een rustige man. Hij was trots dat hij zijn toko ‘brouwerijvrij’ kon runnen. Hij werd prima bijgestaan door echtgenote Ellis, die zeer gemakkelijk de dagelijkse clientèle wist te entertainen. Helaas was het begin jaren negentig uit met de pret. Het café was plots gesloten. Harry was te oud en Ellis had geen zin meer. Helaas werd  interieur en exterieur vervolgens gesloopt en kwam er op ongeveer dezelfde plek een andere, zeer ongezellige horecagelegenheid…Triest, triest!  


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

 


Foto: Digitaal Dagblad