Rotterdamse café's (26) - Promenade

mainImage
Rotterdamse café's (26) - Promenade

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Promenade

Het moge langzamerhand bekend zijn dat ik absoluut geen kroegganger ben. Na tien minuten in het openbaar lokaal begin ik al te denken ‘wat doe ik hier eigenlijk’ en vijf minuten later ben ik meestal al weer vertrokken. Ik heb het nu over ‘vrijetijdsbezoek’…Tuurlijk, wanneer ik professioneel in de kroeg kom, als onderzoeker, neem ik volop de tijd. Dat is logisch. Enne, ik kan ook uren kaarten in het café (Poker…Texas Holding, 5 card stud), maar dat is iets geheel anders. Dan DOE je iets….Net als bijvoorbeeld schaken of biljarten in het café. Dán vliegt de tijd. Maar zomaar gewoon aan een bar achter een glas gaan zitten? Tamelijk zinloos en nutteloos. Mij wordt wel eens verweten dat ik tijdens mijn onderzoek NIET empirisch bezig ben. Ik antwoord dan meestal tamelijk gevat: ‘Maar een onderzoeker die over begraafplaatsen schrijft is toch evenmin empirisch actief?” Hahaha, kijk daar hebben ze dan niet van terug. Ter zake. Op de foto ziet u Jan Vlot, die na een lange carrière in het onderwijs, inmiddels ouder dan 60, alsnog een café kocht. Jan gelooft niet zo in geraniums. Jan is de traagste tapper van Rotterdam en dat heeft wel wat! Hij moet wel oppassen om geen klant te worden van zijn eigen handel, maar ja, dat geldt voor méér uitbaters. Hij tapt een prima biertje in café Promenade in de Benthuizerstraat. Dat café is thans 118 jaar oud en dat is tamelijk zeldzaam in onze stad!

 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.


Foto: Digitaal Dagblad