Rotterdamse café’s (27) – Sunset

mainImage
Rotterdamse café’s (27) – Sunset

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Sun Set

Een beetje Rotterdamse kroegganger herinnert zich het ouderwetse, bijna kneuterige bruine café Maagd van Holland aan de Nieuwe Markt. Op de andere kop zat van ouds her café Rembrandt. Beide cafés liepen decennia lang als een trein. Rembrandt kreeg een drastische metamorfose (werd ook twee keer zo groot!) en heet thans Bokaal. Café  ‘De Maagd’ werd strak omgetoverd in Sun Set. Uitbater Ferry Kok nam het initiatief. Zijn oude Sun Set was gevestigd in de Kralingse wijk Jaffa, maar daar was Ferry uitgekeken. Hij is een doordouwer en heeft gevoel voor het juiste interieur voor de juiste yup. U moet eens gaan kijken. Zijn café oogt zo eenvoudig, maar hij bracht tal van subtiele details aan. Alleen al de fraaie moderne lambrisering is het aankijken waard. Hoe het bier smaakt? Dat weet ik niet. U, als lezer, weet inmiddels dat ik zelden het gerstenat tot mij neem. So wie so nimmer pilsner. Wél heel af en toe een donkere Tripple van Hoegaarden. Een herfst- en lentebok mag ik ook wel eens naar binnen gieten. Ik zette Ferry in 2013 op foto, inmiddels zijn wij al weer een flink aantal jaartjes verder. Onlangs vernam ik dat zich donkere wolken ontwikkelen boven dit klein uitgaansgebied. De heren projectontwikkelaars hebben duistere plannen voor de gehele Nieuwe Markt. Het spreekt vanzelf dat ik de ontwikkelingen zal blijven volgen. Ik stop vermoedelijk nooit met mijn speurtocht ‘Rotterdamse Cafés’.
Oh ja, een primeur voor deze zo prachtige 010-site: de kans bestaat dat ik DIT JAAR al uitkom met mijn caféboek deel 5. Speuren en vooral schrijven is mijn passie. Wist u dat dit nobele werk mij jong houdt?

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644


Foto: Digitaal Dagblad