Rotterdamse Café’s – De Beurs (25)

mainImage
Rotterdamse Café’s – De Beurs (25)

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Beurs

Niemand gelooft het, maar ik heb regelmatig cafévrees. Dat is inderdaad vreemd, wanneer je al sedert 2004 intensief met een studie ‘Rotterdamse Cafés’ actief bent. Ik beschreef tot nu zo’n 250 kroegen, maar er zijn er nog ettelijke ‘huiskamers’ waar ik nimmer binnen ben geweest. Café de Beurs aan de Kruiskade (tegenover Corso) is zo’n zaak waar ik nooit zal vertoeven. Waarom? Dat is erg moeilijk te verklaren. Zijn het die vuurbakens die ’s zomers rond de zitjes branden. Zijn er iets te veel palmen neergezet? Is het wellicht het iets te snelle publiek wat mij weerhoudt een pilsje te vatten. Ik ben eerlijk gezegd best wel benieuwd hoe het voormalige filmtheater Thalia is getransformeerd in een ruim en super de luxe openbaar lokaal. Er schijnt een fraai podium binnen te zijn, en de voormalige zaal is prachtig gedecoreerd. Maar nee, ik heb nog niet de moed gehad om binnen te treden. De foto van Ton Hermans dateert al weer van een jaar of vier geleden. Maar bij mijn weten is er al die tijd niets veranderd aan de ambiance van dit trendy café….

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.


Foto: Digitaal Dagblad