In de afgelopen drie jaar is er ca. 160.000 m2 kantoorruimte omgebouwd tot woningen. Het collegetarget van 120.000 m2 aan getransformeerde kantoorruimte is hiermee behaald. Tot 2040 moeten er 50.000 woningen bijgebouwd worden in de stad. Leegstaande kantoren en winkels bieden in de huidige krapte op de woningmarkt de mogelijkheid om (voor een groot deel) in die vraag te voorzien. Alleen in 2017 al worden uiteindelijk naar verwachting ruim 1500 woningen gerealiseerd in voormalige kantoorpanden.

Vanaf 2009 is leegstand in de kantorenmarkt een opkomend thema geweest in de maatschappelijke discussie. Door de financiële crisis en het flexibele werken werd zichtbaar dat er een structureel overaanbod bestond aan vierkante meters kantoorruimte. De gemeente Rotterdam heeft actief ingezet op het terugdringen van dit overschot.

Overeenkomst
Omdat Rotterdam het aanpakken van leegstaande kantoren niet alleen kan is er in 2015 door de gemeente en marktpartijen besloten om de aanpak voort te zetten en dit vooral samen te doen. De gemeente en verschillende marktpartijen hebben daarom een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hoewel de markt inmiddels weer aantrekt, blijft de leegstand hoog in vergelijking tot andere steden. Daarom is de samenwerkingsovereenkomst verder uitgebreid en hebben tijdens het transformatiecongres een aantal nieuwe partners de overeenkomst ondertekent. Op dit moment hebben ongeveer 60 partijen de overeenkomst ondertekend.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!