Met de komst van 170 woningen in nieuwbouwproject Het Verborgen Geheim krijgt Heijplaat er komende jaren een heel nieuw, groen woongebied bij. Alle woningen worden gasloos en volledig nul-op-de-meter gebouwd.

Met Heijplaat profileert Rotterdam zich als koploper op het gebied van duurzame energievoorziening en klimaatadaptatie. Daarmee trekt de stad hoogopgeleide kenniswerkers aan, veelal pioniers die nieuwe trends uitproberen. Zij vinden op Heijplaat voorzieningen voor ondernemerschap, bijzondere woonmilieus, culturele voorzieningen en goede opleidingsmogelijkheden. Tegenwoordig staat RDM ook voor Research, Design and Manufacturing.

Heijplaat is een bijzonder tuindorp met een rijke cultuurhistorische achtergrond. De huizen aan de Courzandseweg stammen nog uit het begin van de 20e eeuw, toen het tuindorp werd gebouwd voor de medewerkers van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Protesten van de bewoners voorkwamen in de jaren ’80 van de vorige eeuw dat de huizen op Heijplaat gesloopt zouden worden. Sindsdien heeft er veel innovatie plaatsgevonden. De komst van de RDM campus zorgde ervoor dat een belangrijk deel van het Rotterdams industrieel erfgoed is behouden.

 

Print Friendly, PDF & Email