2 mei 1937: chaos bij 1e interland in De Kuip

2 May 2018, 21:33 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De allereerste interland in het splinternieuwe Stadion Feijenoord – vandaag 80 jaar geleden – leidde tot een verkeerschaos van ongekende omvang. Het verkeer in Rotterdam stond in vrijwel de hele stad urenlang stil. Auto’s stonden op sommige plekken rijen dik naast elkaar, waardoor duizenden mensen soms meer dan een uur te laat kwamen voor de wedstrijd tegen België. Oranje won de wedstrijd met 1-0.

Op de site De Dag van Toen Toch blijkt dat niet het enige doelpunt Leen Vente (Feijenoord) het onderwerp van gesprek was, maar de (voorspelde) verkeerschaos. Er werd gewezen op de grote mensenmassa die (met de auto) vanuit het centrum via de Maasbrug naar de zuidoever moest.

Bij de Willemsbrug over de Maas was maar één rijstrook beschikbaar voor de tienduizenden auto’s die naar het stadion wilden. Achter die flessenhals stond het verkeer rijen dik opgesteld. Ter hoogte van de Westzeedijk stonden de auto’s met meerdere rijen naast elkaar, volgens een verslaggever van de Haagsche Courant.

Maar ook op Zuid werd het er niet beter op. Veel mensen kozen eieren voor hun geld en liepen de laatste kilometers naar het stadion. Anderen, de volhouders, kwamen soms meer dan drie kwartier te laat voor het begin van de wedstrijd. Het begin werd sowieso een kwartier uitgesteld, omdat ook de Belgische tegenstander vast stond in het verkeer.
Op de Kreekweg zouden mensen toen hun auto simpelweg op straat hebben laten staan, om vervolgens naar het stadion te rennen. Van goedwillende politiemensen werd niets meer aangetrokken.

De uiteindelijke conclusie was dat de vuurdoop voor het Feijenoord-stadion mislukt was, Zolang er niet een tweede oeververbinding is, zoals de geplande Maastunnel, lijken topwedstrijden niet in De Kuip gespeeld te kunnen worden. De Haagsche Courant denkt dat de KNVB zich toch ook wel een keer achter de oren zal krabben bij het toewijzen van interlands aan Rotterdam. Dat is spijtig, want de wedstrijd tegen België was de eerste interland in Rotterdam sinds 1909. En er waren slechts 37.000 toeschouwers.