In 1974 maakt Nederland voor het eerst kennis met voetbalhooligans. Niemand die erop gerekend had, toen, bij Feyenoord – Tottenham Hotspur, niemand. De politie niet, het stadion niet en de Rotterdamse fans van Feyenoord in het vak van dronken Engelsen evenmin. Er staat één ambulance op het terrein van De Kuip en uiteindelijk zijn er 1500 gewonden.

Drie jaar later heeft Oranje zich definitief geplaatst voor het WK in Argentinië en toont Het Vrije Volk op de laatste dag van 1977 – nu veertig jaar geleden – een beeldreportage van Argentijnse voetbalsupporters, die volgens de krant nog een graadje erger zijn.

Nederland is op die 31 december 1977 – een half jaar vooraf – al volop in de ban van de WK-herkansing. Maar wel omringd door tal van problemen. Johan Cruijff mag niet mee van zijn vrouw. Willem van Hanegem wil niet mee, omdat Krol en Haan weigerden om hun persoonlijke extra Oranje-verdiensten in de gezamenlijke pot te storten. En bondscoach Jan Zwartkruis wordt niet capabel genoeg bevonden.

Uiteindelijk besluit de KNVB dan maar om een beroep te doen op de Oostenrijker Ernst Happel, die in 1970 Feyenoord naar het eerste Europese succes coachte. Met een veel mindere selectie dan die van Rinus Michels tijdens het WK in West Duitsland (1974) slingert Happel Oranje eveneens naar de finale. Maar ook nu wordt Nederland tweede.

En die Argentijnse supporters? Viel achteraf allemaal wel mee, maar dat kwam voornamelijk omdat er nagenoeg geen Hollander en andere Europese supporters de oversteek hadden aangedurfd.

Print Friendly, PDF & Email