Midden jaren zeventig weerstond hoofdredacteur Herman Wigbold van Het Vrije Volk de hevige kritiek rond aanhoudende publicaties van zijn krant over de geruchtmakende Lockheed-affaire waarbij Prins Bernhard was betrokken geraakt.

Als eerste krant (in 1991 opgegaan in het Rotterdams Dagblad) noemde HVV deze hooggeplaatste Nederlander, als echtgenoot van destijds koningin Juliana als betrokkene bij smeergeld en omkooppraktijken. De onthulling kwam op naam van de Vrije Volk-redacteuren Geert-Jan Laan en Rien Robijns.

Door de kwestie raakte het koningshuis in grote problemen. Het toenmalige kabinet Den Uyl stelde een onderzoekscommissie van drie zogenoemde ‘wijzen’ in onder leiding van Donner. De commissie kon alleen maar in grote lijnen de krantenpublicaties in Het Vrije Volk bevestigen.

Begin 1977 berichtte Het Vrije Volk over een tweede onverkwikkelijke affaire rond de prins-gemaal. Kort na publicaties over dit nieuwe omkoopschandaal, deze keer door vliegtuigbouwer Northop, schoot minister-president Joop Den Uyl Het Vrije Volk-hoofdredacteur Wigbold aan in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en zei: ‘’Moeten die twee jongens van jou niet zo langzamerhand iets anders gaan doen?”
‘’Nee hoor,” antwoordde Wigbold. ‘’Die zijn nu net zo lekker bezig.’’

Print Friendly, PDF & Email