Woningcorporatie Woonstad Rotterdam en energieleverancier Nuon willen 600 woningen in Pendrecht aansluiten op het Rotterdamse warmtenet. Nu gaat dat nog via aardgas. Het gaat om ruim tien procent van alle woningen in deze wijk op Zuid. Als het aan betrokken partijen ligt, dan worden uiterlijk 2025 alle 600 woningen verwarmd met industriële restwarmte en koken de bewoners elektrisch.

Woonstad Rotterdam, Nuon en de gemeente Rotterdam hebben afspraken hierover vastgelegd in een intentieovereenkomst, die gisteren werd getekend. Het aardgasvrij maken van 600 woningen in Pendrecht is een eerste stap in het behalen van grotere duurzaamheidsdoelen. Niet alleen het milieu, ook de bewoners van de woningen in Pendrecht profiteren van de omschakeling naar het warmtenet. Een gasloze woning is veiliger. Bovendien is er in complexen met voorheen gemeenschappelijke ketels geen gedoe meer met verdeelsleutels, omdat het verbruik van het warmtenet per individuele woning wordt gemeten.

Het is voor Nuon een belangrijke stap om bestaande bouw op Rotterdam Zuid aardgasloos te maken. Dat vraagt om een hele andere aanpak dan bij nieuwbouw, waar van te voren bijvoorbeeld al een plek is aangewezen waar een warmteset komt te hangen. In bestaande bouw moet per woning worden gekeken hoe dit het beste kan worden georganiseerd. Elk huis heeft een andere inrichting en bovendien luistert de afstemming met de zittende bewoners heel nauw.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!