Wethouder Sven de Langen zal een onderzoek starten naar het oplopen van het aantal ‘verwarde mensen’ in de stad in relatie tot een tekort aan bedden. Vorig jaar werd er een getal van 7000 verwarde mensen bekend gemaakt en dat waren er 600 meer dan het jaar ervoor, waardoor risico’s stijgen als zij ook nog eens alleen wonen.

De sluimerende problematiek kwam pijnlijk aan het licht toen vorige week aan de Strevelsweg een gebied van enkele honderden meters worden afgezet en tientallen omwonenden hun woning halsoverkop moesten verlaten omdat een verwarde man opzettelijk een gaslek had veroorzaakt en zijn huis wilde laten ontploffen. Volgens de politie, die hem onmiddellijk inhield, kampte de man met zware psychische problemen en een drugsverslaving.

De Langen zei dat er in relatie tot die man geen eerdere grondslag was geweest voor gedwongen opname. Hij had zich alleen gemeld bij de zelfwijzer vanwege schuldenproblematiek. Verder gevaar en risico was niet vastgesteld.

Leefbaar en SP vinden dat de aanpak van verwarde personen beter moet en nog eens zorgvuldig moet worden gekeken naar de rol van de wijkteams en de GGZ en hun onderlinge samenwerking. ‘’Het onverantwoord alleen thuis wonen moet als risico beter worden gekwalificeerd’’, aldus raadslid Van Elck. Ook het afschaffen van gas in risicowoningen zal nader worden onderzocht.

Vanwege de privacy van de man kreeg GroenLinks geen antwoord op de vraag welke medicatie de man aan de Strevelsweg gebruikte.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!