75 % sociale nieuwbouw naar vrije sector

30 December 2018, 14:13 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De komende jaren bouwt Havensteder in Vreewijk en Lombardijen 'ruim 200 sociale huurwoningen'. "We ontwikkelen ze in de projecten Smeetsland, Parlando, Dordtsestraatweg en Landbouwbuurt fase 2", aldus directeur Hedy van den Berk van Havensteder (brief van 12 juli 2018 aan Huurdersvereniging Vreewijk). 

De genoemde projecten tellen bij elkaar 215 sociale huurwoningen, waarvan de aanvangshuren onder de 710 euro komen te liggen. 

Een kanttekening. Van die 215 woningen worden er 105 'bij eerste mutatie doorgezet naar niet-DAEB-tak'. Gaat om eengezinswoningen: 50 in Smeetsland, 15 in project Parlando, 31 in de Landbouwbuurt en 9 aan de Dordtsestraatweg. De geplande 60 appartementen van Parlando blijven uiterlijk tien jaar in de sociale sector. 

Op termijn verdwijnen van die 215 sociale huurwoningen van Havensteder dus 165 naar de vrije sector. Slechts 25 procent, 50 seniorenwoningen in Smeetsland, blijft in de sociale sector.  


Ook in project Pompenburg gaat Havensteder sociale huurwoningen ontwikkelen. Een bescheiden twintig procent van de 700 te realiseren woningen wordt betaalbaar voor de oorspronkelijke doelgroep. Onduidelijk is voor hoe lang die twintig procent 'sociaal' blijft. Of deze woningen 'bij eerste mutatie' ook over naar de vrije sector gaan, is onbekend. 



Havensteder zal zeker niet de enige corporatie in Rotterdam zijn die nieuw te bouwen sociale woningen graag zo snel mogelijk naar de vrije sector wil overhevelen. Vestia, Woonbron en Woonstad vinden het ongetwijfeld ook wel een efficiënte manier om geld te verdienen, te cashen.