Leefbaar waarschuwt voor extreme moslimgroep

15 June 2020, 18:35 uur
Algemeen
mainImage
Screenshot You Tube

Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam, heeft in een brief burgemeester Aboutaleb gewaarschuwd voor de terreinwinst van de Hazimi-beweging, die volgens het gespecialiseerde onderzoeksbureau NTA nog extremer is dan ISIS.

Dat extremisme komt tot uiting in de toepassing van takfir: het tot ongelovige verklaren van medemoslims die niet rechtlijnig genoeg zouden zijn -en dus gedood moeten worden.

‘’Dat zelfs de islamitische koppensnellers en massamoordenaars van ISIS de Hazimi’s als te extreem en ‘giftig’ zien, maakt iedere verdere toelichting over het gevaar van hun ideologie overbodig’’, schrijft Hoogwerf aan Aboutaleb, die vindt dat het gevaar wordt onderschat.

‘’Te meer daar het Rotterdamse stadsbestuur zich bij het kabinet weigert te verzetten tegen de terugkeer van kalifaatgangers en tevens een groot geloof heeft in het naïeve en met een welzijnssausje overgoten concept van ‘deradicalisering’.

Haar vraag aan Aboutaleb is of hij haar analyse deelt dat er bij voormalige ISIS-aanhangers veel te snel van wordt uitgegaan dat ze gederadicaliseerd zijn, terwijl de opmars van de Hazimi-beweging aantoont dat zij in bepaalde gevallen juist nóg verder geradicaliseerd kunnen zijn?