Dagblad010 | 2010: Adriaan Visser legt erfpachtzaak uit

2010: Adriaan Visser legt erfpachtzaak uit

Adriaan Visser, de D66-topwethouder van Rotterdam die afgelopen week besloot af te treden omdat hij in uiterste poging om het slechte beeld over het Schiekadeblok-project van 2009 te kantelen de fout maakte om de pers te beïnvloeden met de inhoud van geheime stukken over de risico's, en in die persoonlijke reddingsoperatie in elk geval (bewezen) ook CDA-fractievoorzitter Christine Eskes betrok - uitgezocht wordt of er nog meer Rotterdamse politici tegen de wet in alles op alles hebben gezet om met geheim verklaarde stukken aan journalisten aan te tonen dat Visser destijds als directeur van het OBR (Het Ontwikkelings bedrijf Rotterdam) een helderziende was in crisistijd - deze Adriaan Visser zei in 2010 in dit filmpje het volgende over de plannen om Rotterdam aan ''het bouwen te houden.'' 

Het filmpje toont drie zaken aan.

(1) Adriaan Visser nam als directeur van het OBR een moedig risico om de stad niet weg te laten glijden in onmacht tijdens de crisisjaren. Dat is de reden waarom hij afgelopen week ondanks zijn misser geprezen werd. Hij kocht voor veel geld (ver boven de taxatie) grond op en gaf het terug in erfpacht. Daar stond een marktconforme kwartaalvergoeding tegenover. Tenminste: als de vastgoedjongens zouden blijven betalen. Inzake het Schiekadeblok ging dat al snel helemaal mis. Op z'n Rotterdams gezegd: na 2011 kwam er geen piek van terug.

(2) Adriaan Visser trok voor deze erfpacht-injectie 200 miljoen gemeenschapsgeld uit. Hij zegt in het filmpje, dat het ook 400 miljoen had mogen zijn. Dat worden altijd pijnlijke bedragen als daarna bijvoorbeeld de ouden van dagen in de stad aan hun lot worden overgelaten en dat is gebeurd. Adriaan Vissers toenmalige topambtenaar Carl Berg, die nu bij de N.V. Feyenoord het nieuwe stadion voorbereidt, weet ongetwijfeld precies hoeveel het uiteindelijk is geworden: 200, 300 of 400 miljoen? Misschien ook de toenmalige verantwoordelijke PvdA-wethouder Karakus, maar die werd door het koppel Visser-Berg overruled en niet echt serieus genomen.

(3) Adriaan Visser spreekt in dit historische filmpje wel heel makkelijk over 200 of 400 miljoen. Alsof er daartussen nauwelijks enig verschil zit.