42 gedupeerde Rotterdammers op Marktplaats

25 September 2019, 00:03 uur
Algemeen
mainImage

Men koopt iets op Marktplaats, men betaalt keurig, maar het goed wordt nooit geleverd. Pogingen om contact te krijgen met de verkoper lopen op niets uit: die is niet meer bereikbaar. En naar het geld kan men fluiten.

Dit overkwam 42 slachtoffers in Rotterdam en omstreken. Zij kochten bijvoorbeeld concertkaartjes, audio-apparatuur en voetbalkaartjes (voor Champions League wedstijden) online, maar kregen de kaartjes of apparatuur nooit geleverd. Wèl raakten ze hun geld kwijt.

De vier mannen die volgens het OM verantwoordelijk zijn voor deze oplichting stonden gisteren en vandaag op zitting in de rechtbank in Rotterdam. De officier van justitie eiste gevangenisstraffen tot 24 maanden tegen de verdachten. Tegen één minderjarige verdachte werd een straf van 15 maanden jeugddetentie waarvan 5 voorwaardelijk geëist.

Criminele organisatie

De mannen worden ervan verdacht vanaf oktober 2018 tot en met januari 2019 stelselmatig slachtoffers te hebben opgelicht. De verdachten werken echt nauw samen. De één legde contacten met potentiële slachtoffers via de website, de ander regelde een katvanger die zijn bankrekening beschikbaar stelde en de derde pinde vervolgens het geld. Een vijfde en zesde verdachte worden afzonderlijk van deze groep gedagvaard.

Katvangers

Om zelf buiten beeld te blijven gebruikten de verdachten zogenoemde katvangers. Die stellen hun bankrekening beschikbaar voor de fraude. Nadeel hiervan is dat zij via hun rekeningnummer vrij snel te vinden zijn door de politie. In dit onderzoek zijn er 15 katvangers in beeld gekomen. Zij worden allen vervolgd wegens medeplichtigheid, omdat aannemelijk is dat zij zijn betaald voor het beschikbaar stellen van hun rekeningnummer.

Eigen schuld

De officier van justitie benadrukte dinsdag op de zitting dat zij alleen de verdachten de oplichting verwijt: “Bij oplichting via internet wordt nog wel eens gesteld dat je geen kaartjes online moet kopen. Maar de gedachte dat slachtoffers zelf ook schuld hebben is onjuist. Internet is niet meer weg te denken uit de maatschappij, online kopen en verkopen is net zo gewoon als in een fysieke winkel. Dat verdachten door hun handelen het vertrouwen van de maatschappij in online handelsverkeer hebben geschaad reken ik hen zeer aan.”

Naast de gevangenisstraffen diende het OM ook een vordering tot schadevergoeding in namens de gedupeerden.