Dagblad010 | 500 basisschoolleerlingen nog altijd onvindbaar
mainImage

500 basisschoolleerlingen nog altijd onvindbaar

22 mei 2020, 08:32 uur
Algemeen

Ondanks de heropening van de scholen zijn er nog ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen onvindbaar. Deze kwetsbare kinderen zijn vaak al wekenlang van de radar, terwijl scholen en leerplichtambtenaren alles uit de kast hebben getrokken om hen op te sporen. Dat schrijft Trouw op basis van een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders in het (speciaal) basisonderwijs.

Bij een op de dertig scholen zijn nog altijd leerlingen buiten beeld, gemiddeld zijn het er twee tot drie per school. Begin april waren er ruim vijfduizend leerlingen onvindbaar. De scholen waren toen drie weken dicht en leerlingen moesten vanuit huis opdrachten maken en lessen volgen.

Uit de peiling blijkt dat relatief veel leerlingen uit het speciaal onderwijs buiten beeld zijn. Ook daar komt het wel vaker voor dat gezinnen een tijdje verdwijnen om problemen met schuldeisers of familie te ontlopen. Maar vijfduizend leerlingen die tegelijk buiten beeld raakten, zagen de schoolleiders nog niet eerder. En zelfs de groep van vijfhonderd die nu nog van de radar is, lijkt een ongebruikelijk grote groep volgens de schoolleiders.


Door: ANP | Foto: ANP