50Plus bepleit vrije Rotterdamdag op 1 mei

6 June 2019, 12:48 uur
Algemeen
mainImage
Rotterdam Partners

50Plus Rotterdam wil dat 1 mei weer een erkende feest- en vrije dag wordt onder de titel Rotterdamdag. Goede Vrijdag als verlofdag komt daarmee binnen het initiatiefvoorstel van 50Plus te vervallen.

De Rotterdamdag is, bepleitte fractievoorzitter Ellen Verkoelen, een dag voor alle Rotterdammers, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht, religie en sociale achtergrond. ‘’De sociale partners beslissen uiteraard welke feestdagen ook daadwerkelijk vrije dagen zijn en zodoende worden opgenomen in de respectievelijke CAO’s. In nieuwere CAO’s wordt dit al gedaan; in bijvoorbeeld de nieuwe CAO voor schoonmakers’’, zei ze vanmorgen in de Raad.

Een vrije Rotterdamdag op 1 mei voor iedereen draagt volgens 50Plus bij aan grotere verbinding tussen alle Rotterdammers. ‘’Juist in de positie van onze gemeente is het belangrijk om ook het belang van werk te onderstrepen. Hiermee erkennen we de ongelijkheden in en de effecten van arbeid zoals werkgelegenheid voor jong en oud, minder vaste arbeidscontracten, armoede, schuldenproblematiek, leeftijdsdiscriminatie en gelijke betaling. Waar de Dag van de Arbeid eerder symbool stond voor betere arbeidsomstandigheden, is er nog steeds reden om deze dag in zijn symbolische waarde te eren.’’

Verkoelen riep het college van B&W om met sociale partners nieuwe afspraken te maken over 1 mei in de CAO’s, omdat Rotterdam namelijk haar eigen collectieve arbeidsovereenkomst mag afsluiten.

Het initiatiefvoorstel van 50Plus heeft geen directe financiële consequenties. Het opnieuw invoeren van 1 mei; Rotterdamdag als feestdag en vrije dag is mogelijk binnen de bestaande budgetten als 1 mei in de plaats komt van een andere feestdag.