Dagblad010 | Aboutaleb stelt harde grens: 80 demonstranten

Aboutaleb stelt harde grens: 80 demonstranten

mainImage

Als het woensdag inderdaad uitloopt tot een demonstratie in Rotterdam tegen Amerikaans politie-geweld, zijn er maximaal tachtig demonstranten welkom. Die grens trok burgemeester Aboutaleb dinsdagochtend in een interview op Radio Rijnmond. Met een maximumaantal demonstranten probeert de burgemeester een chaos, zoals die zich maandag in Amsterdam afspeelde, te voorkomen.

In Amsterdam liepen duizenden demonstranten. De Dam was vol, coronaregels bleken nauwelijks te worden nageleefd, en Aboutalebs' collega Halsmema leek het allemaal wel prima te vinden. Het Schouwburgplein wordt woensdag aangewezen als locatie voor de protesten. 

Er worden 150 demonstranten verwacht ''maar dat is echt té veel'', zei de Rotterdamse burgemeester. De organisatoren worden van het maximumaantal op de hoogte gebracht. Komen er meer mensen, dan gaat het plein dicht. Eén van de organiserende partijen is Kick Out Zwarte Piet. Aboutaleb wil met de initiatiefnemers in gesprek om te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn, zodat regels wel in acht kunnen worden genomen.

Aanleiding voor de demonstraties is de dood van Amerikaan George Floyd. Hij overleed na buitensporig politiegeweld. Demonstranten noemen het politiegeweld racisme.

Ook in de Rotterdamse gemeenteraad zijn er zorgen. Fracties als de VVD en 50PLUS hebben vragen gesteld aan het stadsbestuur over de verwachte demonstratie in Rotterdam.Foto: ANP