Dagblad010 | Adelheid en Borst duiken Afrikaanderbuurt in

Adelheid en Borst duiken Afrikaanderbuurt in

mainImage
Adelheid en Borst (boven) - foto:Friso Keuris.

In de vierdelige serie Thuis op Zuid dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk op Rotterdam-Zuid met veel ouderen. Na alle lessen die het tweetal uit de serie In De Leeuwenhoek hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis moeten, maar soms ook willen, blijven wonen. 

In In De Leeuwenhoek sloegen Adelheid Roosen en Hugo Borst de handen ineen en keken hun ogen uit in het bijzondere Rotterdamse verpleeghuis. In Thuis op Zuid zetten zij hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen er ergens in zijn of haar leven mee in aanraking komt.

Kán dat eigenlijk wel: langer thuiswonend met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? Of wil iemand juist graag alleen zijn? En; kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook? Al die vragen worden vanaf 2 september op NPO2 behandeld om 20:30 uur.  

Tegen het einde van het filmen van de serie overviel het coronavirus de wereld. De crisis maakte de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de ‘stille ramp’ waar de laatste tijd in de media zo vaak aan gerefereerd wordt, speelt zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog veel stiller èn omvangrijker, thuis.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland