Dagblad010 | Albanezen nu via Rozenburg naar Engeland
mainImage

Albanezen nu via Rozenburg naar Engeland

Albanezen nu via Rozenburg naar Engeland
8 maart 2018, 13:16 uur
Algemeen

Migranten uit Albanië, die in wanhoop nog voordat de Brexit een feit is Engeland willen bereiken, proberen nu aan boord van schepen te komen in de buurt van Rozenburg. De pakkans in Hoek van Holland achten ze inmiddels te groot. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij wilde vanmorgen van burgemeester Aboutaleb weten hoe de zuidkant van het havengebied beschermd is tegen de opdringerigheid van de gelukszoekers uit Tirana.

‘’De marechaussee heeft goed geïnvesteerd en er is een 100% controle via ook allerlei technologische snufjes. Bovendien krijgen we ook ondersteuning van het leger en wordt er gebruik gemaakt van honden’’, aldus Aboutaleb, die in deze zaak nauw samenwerkt met minister Grapperhaus en de Albanese regering. Recent zijn er 50 mensen uitgewezen uit Nederland, waarvan 37 uit Rotterdam.

Belangrijke vooruitgang is het nieuwe binnenkomers-stempeltje in het paspoort van de migranten. Omdat dit niet bestond kon men ook niet weten hoe lang de Albanezen al in Nederland verbleven. Nu is exact vast te stellen of de toegestane termijn van drie maanden wel of niet is verstreken.

Burgemeester Aboutaleb blijft het niettemin een groot probleem vinden. Te meer omdat de cannabiskweek in Albanië hand over hand toeneemt en hij vreest dat Albanezen dit in Nederland zouden kunnen voortzetten. Bezien in het licht van de door hem in Tirana geconstateerde economische wanhoop en de aanwezig migratiedrang acht hij die kans niet uitgesloten. ‘’Het zou Rotterdam enorm helpen als Europa economische hulp aan Albanië zou bieden.’’


Foto: Digitaal Dagblad