B&W niet bang voor buitenlandse donaties

21 May 2019, 00:31 uur
Algemeen
mainImage
Inzet: Tanya Hoogwerf

Het stadsbestuur in Rotterdam wil geen onderzoek doen naar buitenlandse financieringen en evenmin naar inzamelingsacties door islamitische stichtingen die in beide gevallen voor Rotterdamse bouwprojecten zijn bedoeld. De Rotterdamse beleidsbepalers zien er geen gevaar in.

Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf had de aankoop van een groot schoolpand aan de Kogelvangerstraat door de islamitische vereniging Ettaouhid bij B&W in herinnering gebracht, waarvoor ‘’zomaar’’ - schreef ze - een half miljoen euro op tafel was gelegd. Dat vond ze al even vreemd als ooit de verdachte inzamelingsactie van salafisten voor een moskee in Schiebroek en later voor een weeshuis in Marokko. Te meer omdat in het laatste geval de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in een vertrouwelijk schrijven aan alle Nederlandse gemeenten had gemeld dat het veel waarschijnlijker is dat het uiteindelijke forse bedrag uit de Golfstaten komt.

B&W vindt vragen van Leefbaar discriminatoir

In een schriftelijk antwoord aan Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf zegt het Rotterdamse college maandag ‘’dat buitenlandse financiering primair is toegestaan.’’ B&W zegt zich voldoende beschermd te voelen door de ambtenaren van Stadsontwikkeling die aankopen checken, in het geval van de Kogelvangerstraat door de info van de notaris en verder ook door de Biboptoets.

Hoogwerf die talloze keren gehamerd heeft op het gevaar ‘’van vermogende buitenlandse moslimradicalen die met hun verkapte en geheimzinnige giften invloed kopen in Nederland en op deze wijze een extremistisch gedachtegoed in onze samenleving injecteren’’ had aan het college van Rotterdam gevraagd om er bij het Rijk op aan te dringen om deze buitenlandse financiering van islamitische projecten te verbieden. Maar eigenlijk was de teneur van het vandaag ontvangen antwoord op haar vragen dat ze ‘’discriminatoir’’ waren.

'Ik kan hier zo moe van worden'

‘’Bij de uitvoering van gemeentelijke taken wordt uitdrukkelijk geen onderscheid gemaakt tussen islamitische en niet-islamitische personen en organisaties. Een dergelijk beleid zou discriminatoir zijn en in strijd met de grondwet en staat haaks op de visie van dit college’’, schreef locoburgemeester Bert Wijbenga, terwijl het in werkelijk een antwoord van ambtenaren is.

‘’En die hebben op die afdeling banden met de betreffende organisaties en dan krijg je zo’n antwoord’’, aldus Hoogwerf in haar reactie. ‘’Kan hier dus erg moe van worden. Iedereen zegt het er over eens te zijn dat financiering uit onvrije landen een probleem is, maar ingrijpen waar het pijn doet, ho maar. Zo maken deze intoleranten misbruik van onze democratische waarden en rechtstaat.’’