mainImage

CDA maakt Animal Rights monddood in Strijen

Govert Veldhuijzen
5 augustus 2019, 22:51 uur
Algemeen

Govert Veldhuijzen, de nieuwe CDA-burgemeester van de Hoekse Waard, heeft diervriendelijk Zuid Holland tot zijn vijand gemaakt door Animal Rights te verbieden te demonstreren tegen de jacht. Hij liet afgelopen zaterdag de waarschuwing afgeven door drie politieagenten toen de dierenvrienden zich hadden verzameld aan de Buitendijk in Strijensas. Inmiddels is Veldhuijzen een stap verder gegaan en heeft hij laten weten dat de volledige Hoeksewaard een no go area voor Animal Rights is. Eerder verbood Veldhuijzen in mei al een demonstratie. Hij was toen - komende van Nissewaard - net geïnstalleerd.

Veldhuijzen geeft met zijn besluit de jagers in zijn uitgestrekte gemeente de vrije hand en het is bekend en bewezen dat zij een slecht imago hebben opgebouwd omdat zij zich niet aan de spelregels houden. Animal Rights heeft vorig jaar al eens in Strijen gedemonstreerd tegen de verloedering van de jacht.

Bekend is ook dat de jagers in de Hoeksewaard politiek veel in de melk te brokkelen hebben. Het CDA is met acht zetels de grootste politieke partij in de Hoekse Waard. Broertje SGP heeft er vijf en de CU drie. Maar ook in VVD-kringen is men daar niet vies van de jacht.

Animal Rights vindt de aangekondigde verbodsmaatregel een grove schending van de grondrechten. De kans is groot dat de organisatie naar de rechter stapt. Maar ook is niet uitgesloten dat besloten wordt om toch te demonstreren, dag en uur aan te kondigen in de hoop dat honderden dierenvrienden zich zullen aansluiten en ter plekke eventuele arrestaties te zullen accepteren.