Dagblad010 | Coronapatiënt (56) was actief Carnavalvierder

Coronapatiënt (56) was actief Carnavalvierder

mainImage

De 56-jarige man uit Loon op Zand bij wie woensdag al in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg het coronavirus is vastgesteld, heeft op meerdere dagen op verschillende locaties carnaval gevierd. Dat zeggen twee mensen uit de omgeving van de patiënt tegen BNR. De man reist volgens hen veel door Europa en was onlangs in Noord-Italië voor een bedrijf in de kledingindustrie.

De besmette man is volgens gezondheidsinstituut RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. Tot nu toe zijn in Italië zeventien mensen door corona overleden. Het gaat in heel Italië om 650 besmettingen. De Nederlander ligt in het ziekenhuis op een geïsoleerde afdeling. Vast staat inmiddels dat hij actief carnaval heeft gevierd. Dat melden verschillende bronnen aan Omroep Brabant. Online circuleren ook foto's waarop te zien is dat de man in Tilburg op stap is.

De GGD meldt dat nog wordt onderzocht met wie de man precies in contact is geweest. Daarbij wordt ook bekeken op welke plekken hij carnaval heeft gevierd. De kans dat hij toen andere mensen heeft besmet, kan dan namelijk een stuk groter zijn.

Verschillende bronnen melden aan Omroep Brabant dat een familielid van de man les geeft op een basisschool in Loon op Zand. De school was afgelopen week dicht vanwege de carnavalsvakantie.

Burgemeester Tilburg

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings heeft er alle vertrouwen in dat de patiënt bij wie het coronavirus is vastgesteld goed wordt verzorgd door het ziekenhuispersoneel en de GGD. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in zijn gemeente is bij een man de eerste coronabesmetting in Nederland vastgesteld.

"Eerst en vooral gaan onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie", aldus Weterings. "We houden een vinger aan de pols en wegen van moment tot moment wat te doen." Volgens de burgemeester is de man goed aanspreekbaar. In de loop van vrijdagochtend moet volgens hem duidelijk zijn met hoeveel mensen de besmette man in contact is geweest en waar die zich nu bevinden. Hij noemt het een belangrijk voordeel dat de besmetting van de man in een vroeg stadium is herkend.

"Wij staan continu in nauw contact met het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en de GGD", zei Weterings.