Dagblad010 | Coronastijging Rotterdam nu hoger dan begin april
mainImage

Coronastijging Rotterdam nu hoger dan begin april

8 augustus 2020, 23:32 uur
Algemeen

door Jan D. Swart

Alarmerende GGD-coronacijfers in Rotterdam gedurende de laatste zeven dagen. Alleen al in de stad +634 positief geteste mensen. Eind vorige week (vrijdag 31 juli) stond de teller van het aantal besmettingen op een totaal van 3485 sinds 1 maart. Nu een week later (vrijdag 7 augustus) op 4119.

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft Rotterdam in één week tijd nog nooit eerder zoveel nieuwe infecties moeten melden. Zelfs in de met veel schrik omgeven weken van eind maart/begin april was dat aantal niet zo hoog als afgelopen week. 

Tussen vrijdag 27 maart en vrijdag 3 april meldde de GGD voor de stad Rotterdam +349 besmettingen. Een week later, tussen vrijdag 4 april en vrijdag 10 april zelfs +456. Dat was het hoogste getal. En nu +634 in één week.

Met - let op - één groot verschil: in de angstaanjagende twee weken in maart en april behoorden de stijgende getallen (+349 en +456) bij daadwerkelijk zieke mensen, van wie het grootste deel in het ziekenhuis lag of moest worden opgenomen. Alleen zieke mensen werden in die coronafase getest.

Nu wordt iedereen getest. Ook en vooral mensen met lichte klachten of zij die in contact geweest zijn met iemand met corona. Dat geeft dus wel een onvergelijkbaar beeld met de cijfers van maart en april. Want hoe hoog zouden de wekelijkse +cijfers in die periode wel niet geweest als men toen iedereen zou hebben getest. .

Niettemin zijn de actuele cijfers alarmerend.

Maar als de GGD in Rotterdam Rijnmond vanaf nu melding zou maken van het aantal mensen dat in ziekenhuizen wordt opgenomen (wat niet het
geval is, we kennen slechts de landelijke cijfers) zou men een beter beeld kunnen krijgen van de ernst van de situatie.

Het aantal dodelijke slachtoffers in de GGD-regio Rotterdam-Rijnmond stijgt gelukkig niet of nauwelijks. In de afgelopen week was er 1 dode te betreuren. 

- De GGD Rotterdam-Rijnmond omvat 15 gemeenten, waarvan Rotterdam de grootste is. Straks meer over de omliggende kleinere steden.