Dagblad010 | Crouwel, oud-directeur Boijmans, overleden

Crouwel, oud-directeur Boijmans, overleden

mainImage

Op 90-jarige leeftijd is overleden Wim Crouwel, de oud-directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (1985-1993). Dat heeft zijn familie donderdagavond bekend gemaakt. Twee maanden geleden kreeg Crouwel in de Verenigde Staten nog een prestigieuze prijs, een medaille die zijn Amerikaanse vakgenoten van de Type Directors Club hem toekenden voor zijn hele oeuvre. Eerder kreeg hij onder meer de Piet Zwart Prijs en de Gerrit Noordzij-prijs.

Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel was in zijn Rotterdamse periode ook hoogleraar aan de Erasmus Universteit. Ook was hij een van de oprichters van het invloedrijke ontwerpbureau Total Design en ontwierp onder meer affiches voor het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Crouwel introduceerde ook verschillende lettertypen, waarvan het geometrische New Alphabet uit 1967 het bekendste is. Omdat hij het raster ('grid') graag als hulpmiddel gebruikte, kreeg Crouwel de bijnaam Mr. Gridnik. In het Stedelijk Museum loopt op dit moment een tentoonstelling over Crouwels werk.

 


Foto: ANP