Dagblad010 | Demonstratie in Rotterdam loopt uit de hand

Demonstratie in Rotterdam loopt uit de hand

mainImage

Vele honderden mensen zijn woensdagmiddag in Rotterdam bijeengekomen voor een protest tegen racistisch politiegeweld, naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS, maar met de 1,5 metermaatregel wordt nauwelijks rekening gehouden. Om de minuut wordt omgeroepen dit wel te doen, maar het mocht niet baten. Veel actievoerders hebben mondkapjes op, maar evenzoveel ook niet. De politie probeerde de deelnemers op een goed moment op een zo'n vriendelijke mogelijke manier uit elkaar te halen. Toen ook dat niet lukte, kwam er snel een einde aan de demonstratie.    

Medeorganisator Caitlin Schaap schat dat er zeker 1500 mensen warenn samengekomen. Ze liet vooraf weten dat de organisatie van de demonstratie een team 'sfeerbeheer' had gevormd. Dat bestaat uit veertig mensen en moet helpen bij het in goede banen leiden van de betoging. Angst dat het uit de hand gaat lopen, heeft ze niet. "Dit gaat helemaal goed komen", zei ze bij de start op het Wilhelminaplein. Maar daar ziet het niet naar uit.

Aboutaleb zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat er wel veel politie in de stad zal zijn, maar "dat zij de demonstranten zullen coachen en hen zullen aanspreken als zij zich misdragen". "Maar ik ga ervan uit dat dat niet nodig is", aldus Aboutaleb. Wel dus.

Demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen dinsdag rustig. Mensen konden voldoende afstand houden in verband met de coronaregels. Maandag kwamen onverwacht duizenden mensen af op de manifestatie op de Dam in Amsterdam. Dat werd een drama. Rotterdam gaat erop lijken. 

 


Foto: Jim Friederich