Dagblad010 | Denk wil betere horecacontrole op discriminatie

Denk wil betere horecacontrole op discriminatie

mainImage
Fractievoorzitter Stephan van Baarle van Denk

Het Rotterdamse Denk wil de praktijktesten met het panel deurbeleid bij de horeca verlengen en zo mogelijk uitbreiden met aanvullende discriminatiegronden. Dat niet alleen, maar óók aan constateringen van mogelijke discriminatie gevolgen verbinden zoals het intrekken van horecavergunningen.

Dit voorstel wordt donderdag besproken tijdens de raadsvergadering, omdat volgens fractievoorzitter Stephan van Baarle van Denk uit onderzoek blijkt dat Rotterdammers met een donkere of getinte huidskleur nog altijd een grotere kans hebben om geweigerd te worden bij horecaondernemingen.

Bij alle horecaondernemingen waar onderscheid op basis van afkomst of andere totaal irrelevante kenmerken wordt geconstateerd zou ook een herhalingsonderzoek gedaan moeten worden, vindt Denk, dat bovendien het verzoek heeft gedaan om met de lokale driehoek en de landelijke politieleiding te onderzoeken om in Rotterdam - bij wijze van pilot - te werken met gespecialiseerde politiefunctionarissen op het onderwerp discriminatie.

Landelijk is hierover al een doorbraak. In de Tweede Kamer werd de motie van het lid Bergkamp over de inzet van gespecialiseerde rechercheurs bij discriminatie al aangenomen.