Eerste oogoperatie ter wereld met robot

15 May 2019, 09:42 uur
Algemeen
mainImage
Preceyes

In Het Oogziekenhuis Rotterdam is voor het eerst ter wereld een oogoperatie met behulp van een operatierobot succesvol uitgevoerd. De operatierobot hielp de oogarts bij het zo precies mogelijk uitvoeren van een volledige operatie aan het achterste deel van het oog (netvliesoperatie, maculapeeling). De operatie is onderdeel van een onderzoek naar de inzet van de robot bij oogoperaties. 

Netvliesoperaties zijn heel ingewikkeld en vereisen zeer veel precisie. Om dat werk nauwkeuriger te maken werd er door een gespecialiseerd bedrijf een robot ontwikkeld. Oogartsen van het Rotterdamse oogziekenhuis dachten mee over de robot. 

De oogartsen zijn erg blij met de robot: “Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde. Het oog is een complex orgaan. Tijdens een oogoperatie opereren we binnen een heel klein gebied. De oogarts moet daarom heel precies te werk gaan. De operatierobot helpt de oogarts als een soort derde hand om de operaties nauwkeuriger uit te voeren. We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.”, aldus arts Koorosh Faridpooya.

Begin vorig jaar nam Het Oogziekenhuis Rotterdam de operatierobot in gebruik voor tests. Sindsdien is in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke robot van Preceyes ingezet bij een deel van een netvliesoperatie. Na de periode van testen is vorige week in Het Oogziekenhuis Rotterdam de eerste patiënt met succes geopereerd. De robot ondersteunde de oogarts tijdens de volledige operatie.