Eindtoetsscores basisscholen Zuid stijgen

12 October 2019, 13:25 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

De schoolprestaties van kinderen in de Rotterdamse achterstandswijken Feijenoord, de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois blijven – naar landelijk beeld – nog steeds achter. Maar daar staat een stevige stijging in de Centrale Eindtoetscores op Rotterdam-Zuid tegenover. Het inspireert onderwijswethouder Said Kasmi om de komende járen flink te blijven investeren in de kwaliteit van onderwijs, zegt hij als antwoord op de vrees van Denk-raadslid Yigit dat de basisscholen op Zuid massaal op achterstand staan. Op de basisscholen in de Children’s Zone (het samenwerkingsverband in die wijken) wordt nu voor alle leerlingen via de Dagprogrammering tien uur extra onderwijstijd georganiseerd.

Met de Dagprogrammering wordt ingezet op verbetering van onderwijsresultaten en de sociaal-emotionele vaardigheden van de kinderen. De extra investering doet de gemeente samen met het Rijk. Het schoolontwikkelingsbudget wordt verdeeld naar rato van de hoeveelheid kinderen met minder onderwijskansen. Hiermee draagt Rotterdam de komende periode substantieel bij aan de randvoorwaarden voor goed onderwijs voor álle kinderen.

‘’Ook in het sociaal domein zetten we een brede mix van maatregelen in om een intergenerationele overdracht van achterstanden in gezinnen aan te pakken’’, meldt Kasmi. ‘’Bijvoorbeeld via het beleidskader ‘De Taalspiraaľ, de armoedeaanpak ‘Uit de Knoop’ en de notitie ‘Zorg voor elkaar’, het Rotterdamse plan voor de dóórontwikkeling van zorg, welzijn en jeugdhulp. In deze plannen is nadrukkelijk aandacht voor achterstandswijken, omdat het risico op achterstanden daar het grootst is.’’

Ook is vanuit het taalbeleid in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid afgesproken dat alle medewerkers van de wijkteams in Rayon Zuid getraind worden in het herkennen van laaggeletterdheid. En tevens koopt de gemeente taalcursussen in op het gebied van taal en ontwikkeling, waarbij ouders hun eigen basisvaardigheden verbeteren en handvatten krijgen om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren.