Dagblad010 | Eis: 20 maanden cel voor schuld aan dood Orlando

Eis: 20 maanden cel voor schuld aan dood Orlando

mainImage

Tegen de 29-jarige Roy B. uit Wernhout is donderdag voor de rechtbank in Den Haag twintig maanden gevangenisstraf geëist wegens dood door schuld. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het B. toe te rekenen dat de 17-jarige Orlando Boldewijn op 18 februari 2018 is verdronken. "Hij heeft zijn morele plicht totaal verzaakt door niet 112 te bellen", aldus de officier van justitie, die B. "totale koude onverschilligheid" over het lot van Orlando verweet.

B. had die avond via de dating-app Grindr een afspraak met het slachtoffer gemaakt op zijn woonbootje in de Haagse wijk Ypenburg. Daarna zou B. hem naar de kant hebben gebracht, zodat Orlando de laatste tram naar huis kon nemen. Daar kwam hij echter nooit aan. Na een anonieme tip werd zijn lichaam op 26 februari 2018 gevonden in het ijskoude water vlak bij het woonbootje van B. Die verklaarde bij de politie dat hij Boldewijn die nacht in het water heeft zien spartelen met de handen omhoog maar niets heeft gedaan, een verklaring die hij overigens maandag tijdens de eerste zittingsdag gedeeltelijk weer introk. Hij zou dit onder druk van de politie hebben gezegd.

B. wist nu alleen nog maar zeker dat hij die nacht "iets gehoord of gezien had" in het water. Omdat hij naar eigen zeggen "helemaal in paniek was" en niet wist wat hij moest doen, belde hij niet naar 112 en is hij gaan slapen. De officier wees er echter op dat B. zijn woonboot vlak na die nacht nog heeft verplaatst. Ook zou hij niets over paniek hebben gezegd tegen de twee vrienden aan wie hij vertelde Orlando in het water te hebben gezien. Deze twee getuigen zijn naar de politie gegaan, waarna B. is aangehouden. Tijdens het onderzoek is niet duidelijk geworden hoe Orlando te water is geraakt.

Volgens de advocaat van B. is door het zware verhoor door de politie niet meer duidelijk wat de laagbegaafde B. zelf nog weet en wat hij onder druk heeft verklaard. Zij pleitte voor vrijspraak.

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat in een eerste reactie weten: "Voor de moeder zal geen straf ooit hoog genoeg zijn, maar de geëiste gevangenisstraf is niets minder dan op zijn plaats."

De rechtbank doet 16 juli uitspraak.


Foto: ANP