Geldt de stikstofuitspraak ook voor de A16?

7 October 2019, 23:56 uur
Algemeen
mainImage
Rijkswaterstaat
Waar de 16 onder de grond verdwijnt. Inzet: raadslid Ruud van der Velden.

Het stadsbestuur heeft de Partij voor de Dieren in Rotterdam niet duidelijk kunnen maken of de uitspraak van de Raad van State over het gebruik van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nu wel of geen betrekking heeft op bestaande Rotterdamse projecten.

Om die reden wil raadslid Ruud van der Velden weten wat er nu gaat gebeuren met het tracébesluit van de A16 in 2016. Er is toen besloten tot de aanleg van die snelweg, die op Rotterdams grondgebied de A13 verbindt met de A20 ter hoogte van het knooppunt Terbregseplein.

‘’Voor het tracébesluit zijn alle mogelijke effecten van de A16 Rotterdam op natuur en milieu zijn getoetst, zowel tijdens de aanlegfase als tijdens de gebruiksfase’’, meldt Van der Velden. ‘’Er is onder andere getoetst op de effecten van stikstofdepositie op de natuur. Volgens de uitgevoerde toets zijn de effecten van stikstofdepositie op de natuur tijdens de aanlegfase verwaarloosbaar. Maar dat geldt niet voor de effecten van stikstofdepositie tijdens de gebruiksfase. Want dan is er nieuw verkeer op de A16 Rotterdam en een toename van verkeer op wegen die in direct verband staan met deze nieuwe snelweg.’’

Vraag blijft of vergunde projecten opnieuw moeten worden getoetst op de nadelige gevolg van stikstofdepositie. Volgens Van der Velden loopt er momenteel een rechtszaak tegen een vergunning voor een project die reeds was afgegeven vóórdat de Raad van State haar oordeel had geveld. En dus wil de Partij voor de Dieren alsnog van het college van B&W van Rotterdam weten of de nadelige effecten van stikstofdepositie door de A16 Rotterdam als gevolg van het oordeel van de Raad van State opnieuw moeten worden getoetst?