Rotterdam heeft het Rijk gevraagd zijn aandacht te verhogen voor de positie van financieel kwetsbare gezinnen met twee oudere kinderen (12-18 jaar). Dat schrijft wethouder Michiel Grauss aan de PvdA, die veel plannen rond de armoedebestrijding toegespitst ziet op groepen die al in de schulden zitten, terwijl ook financiële fragiliteit niet over het hoofd mag worden gezien. En die breekbaarheid komt juist voor bij gezinnen met twee oudere kinderen, blijkt uit de minima-effectrapportage. Zij kunnen onverwachte uitgaven niet opvangen en lopen daarmee de kans in de schulden te komen.
Volgens Grauss wordt er vanuit diverse beleidsthema’s, zoals taal, zorg, onderwijs en werk, gewerkt aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede. ‘’De al dan niet tijdelijke negatieve gevolgen van financiële onzekerheid worden voor een deel weggenomen door bepaalde uitgaven te compenseren via onder andere de Jeugdfondsen. Maar ook in de vorm van het AOW- of Jeugdtegoed, de Individuele inkomenstoeslag of bijzondere bijstand’’, laat hij weten, zich overigens beseffend dat deze compensaties niet zorgen voor structurele verbetering. Inkomenspolitiek is een taak van het Rijk. Vandaar dat hij in Den Haag zit te duwen.
De groep financieel kwetsbaren is onder andere ook in beeld in het kader van vroegsignalering van schulden en betalingsachterstanden, maar ook bij preventie. ‘’Het is immers ook gebleken dat financiële geletterdheid sterke invloed heeft op financiële fragiliteit. Inzetten op financiële geletterdheid (educatie en voorlichting) is daarom een aa-tįe pijlers van ons uitvoeringsplan Reset Rotterdam’’, aldus Grauss in antwoord op vragen van de PvdA-raadsleden Yildirim en Tak.
De armoede in Rotterdam is volgens de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau sinds 2013 aan het dalen, waardoor in deze stad nu iets minder dan 1 op de 5 kinderen in armoede leeft. Ook uit het onderzoek dat het Nibud voor Rotterdam heeft verricht (minima effectrapportage). Maar bij huishoudens met twee kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar ziet men dus wel de financiële kwetsbaarheid terug.