Nu de kogel eindelijk door de kerk is en zelfs in Rotterdam centrum glasvezel wordt aangelegd rijst ook de vraag: heb ik wel glasvezel nodig en waar moet ik dan op letten?
Een grote stad als Rotterdam is eigenlijk al voorzien van prima internet. De afstand tot de wijkcentrale is vaak dermate kort, dat zelfs VDSL over de telefoonlijn voor veel huishoudens voldoende snelheid biedt. Gemiddeld is de maximaal haalbare snelheid over de telefoonlijn zelfs 115 Mb, ruim voldoende voor normaal gebruik en al meer dan de gemiddeld bestelde snelheid van ‘slechts’ 68 Mb. Ook kabelinternet van Ziggo wat bijna overal beschikbaar is, is een goede optie in Rotterdam. Hiermee zijn snelheden haalbaar tot 500 Mb, en dus in de praktijk qua downloadsnelheid net zo snel als glasvezel.
Wat is dan het voordeel van glasvezel internet? Dat zit hem voornamelijk in de toekomst en de concurrentie op dit type verbinding. Het is nu al zo dat de uploadsnelheid en downloadsnelheid via glasvezel vaak gelijk zijn. Bij kabelinternet is dat niet het geval. Met glasvezel kun je dus even snel bestanden versturen als dat je ze binnenhaalt. Met de vele foto’s en video’s die we tegenwoordig versturen wel zo makkelijk. In de toekomst zal de snelheid van glasvezel alleen maar hoger worden. Of dat met huidige toepassingen nodig is, is de vraag. Maar met steeds meer data in de cloud en zaken als 4K video is een snelle verbinding altijd een uitkomst.
Voordeel van glasvezel is ook dat dit meestal een open verbinding is, er is één netwerkbeheerder die toegang geeft tot de lijn voor meerdere providers. Bij kabel is dit (nog) niet het geval, hier is Ziggo in Rotterdam alleenheerser en valt er dus weinig te kiezen.
Juist die keuze in combinatie met maximale snelheid maakt glasvezel zo interessant. Er zijn providers die complete pakketten bieden met standaard bijna 100 zenders, maximale snelheid, mogelijkheid tot opnemen, etc. Voor prijsbewustere huishoudens zijn er echter ook pakketten met bijvoorbeeld alleen internet of een uitgekleed interactief tv pakket. Handig voor als je alleen Netflix kijkt en geen normale tv-programma’s meer volgt.
Kies je voor glasvezel inclusief interactieve tv, dan krijg je afhankelijk van de provider één of twee interactieve tv ontvangers meegeleverd. Let wel dat deze altijd bedraad aangesloten moeten worden vanaf het modem. Het glasvezelmodem wordt vaak geplaatst in de meterkast, dus let hierop met eventuele kabels die nog getrokken moeten worden naar de tv in de woonkamer en eventueel de slaapkamer.
Ook het Wifi-netwerk is een punt van aandacht. Razendsnel glasvezelinternet tot aan de meterkast is een feit, maar hoe zit het daarna? Slechte bekabeling of een slecht dekkend Wifi-netwerk kan ervoor zorgen dat de verbinding alsnog traag aanvoelt. Kom je hier zelf niet uit, laat het dan aanleggen door iemand met verstand van zaken of kies voor een provider met gratis monteur of Wifi-service. Een monteur komt dan het Wifi-signaal controleren en eventueel verbeteren met een repeater of andere instellingen.