Had alleen De Leeuwenhoek zoveel coronadoden?

17 June 2020, 18:06 uur
Algemeen
mainImage
Leeuwenhoek aan de Kruiskade, inzet: raadslid Verkoelen

Het staat voor de fractie van 50Plus vast dat de vele doden in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek aan het begin van de coronacrisis is veroorzaakt door het complete gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor bewoners en verplegend personeel. Het borgen van een infectiepreventiebeleid was daardoor niet goed geregeld, schrijft fractievoorzitter Ellen Verkoelen.

Ook hebben haar signalen bereikt dat De Leeuwenhoek niet het enige verpleeghuis is waar zoveel doden te betreuren zijn. Ze wil dat zorgwethouder De Langen laat uitzoeken of dit waar is, en zo ja, waarom er pogingen worden ondernomen om die cijfers in doofpot te stoppen, althans daar lijkt het op.

De aanpak van de coronacrisis in de verpleeghuizen gedurende de achterliggende maanden verlangt een volledige evaluatie, vindt de Rotterdamse afdeling van 50Plus. Vooral om bij een volgende uitbraak goed voorbereid te zijn en volgens experts komt die er in de herfst aan. Hoge spoed staat er daarom boven de brief van Verkoelen aan de wethouder.

In verpleeghuis De Leeuwenhoek overleden in korte tijd 22 bewoners. Zorgaanbieder Humanitas deed er samen met de Inspectie Gezondheidszorg zelf ook onderzoek naar en trof geen blaam, aldus het uitgekomen rapport. Wel was er sprake geweest van chaos en paniek en bleek het team van verzorgend personeel, wat voor een deel bestond uit flexkrachten, niet goed op elkaar ingespeeld. 

Daar tegenover stond - aldus het rapport - dat de richtlijnen van het RIVM vanaf het begin ook niet standvastig waren en gedurende de coronacrisis ook met grote regelmaat gewijzigd en aangepast werden. Wat ook niet hielp, was dat familieleden van bewoners de druk vanuit buiten opvoerde omdat zij weinig vertrouwen hadden in De Leeuwenhoek. Die handicap werd nog eens versterkt door het feit dat na de uitbraak geen fysiek contact meer mogelijk was met de bewoners.

Voor 50Plus reden om aan zorgwethouder De Langen te vragen of ook hij nog eens een onafhankelijk licht wil laten schijnen op alle corona gerelateerde knelpunten van deze zaak, inclusief bekendmaking van de dodencijfers bij andere verpleeghuizen.