Horeca Nederland boos op vakbonden

19 April 2020, 18:19 uur
Algemeen
mainImage
ANP

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is boos op de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Horeca. Volgens de KHN weigeren de bonden tot een gezamenlijke oplossing te komen over maatregelen die voor verlichting kunnen zorgen bij horecaondernemers. De KHN had de bonden onder meer medewerking gevraagd bij het gespreid en/of later uitbetalen van vakantiegeld.

Volgens KHN is de nood bij horecaondernemers hoog en als er niet snel wordt ingegrepen, moet twee derde van de zaken voor 1 juli zijn deuren sluiten. De brancheorganisatie stelt dat het onvermijdelijk is dat ook door werknemers een steentje moet worden bijdragen om de horeca te laten overleven. "Echter weigeren de vakbonden concrete medewerking", aldus KHN. Voorzitter Robèr Willemsen vindt het onbegrijpelijk dat de bonden op geen van de verzoeken ingaan. "Juist in deze tijd móeten werkgevers en werknemers samen optrekken; het behoud van banen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Alleen door samen te werken, kunnen we deze crisis doorstaan."

KNH sprak donderdag met de vakbonden, maar zegt het overleg nu te staken. De brancheorganisatie adviseert haar leden om zelf in gesprek te gaan met hun werknemers.

Volgens een woordvoerder van CNV Vakmensen zijn de bonden zeker bereid om mee te helpen. "De vakbonden zijn enorm bereid om er alles aan te doen als het om werkgelegenheid gaat. Maar als het gaat om vakantiegeld en pensioenpremie, dat hoort bij ondernemen. Mensen hebben voor de coronacrisis 10 maanden hard meegewerkt aan de omzet en winst. Het vakantiegeld had al gereserveerd moeten zijn."


Door: ANP