Er is zorgwethouder De Langen gevraagd onderzoek in te stellen naar het uitblijven van vergoedingen voor huishoudelijke hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor hospices in Rotterdam. Volgens Leefbaar Rotterdam is de aanspraak hierop niet goed geregeld.
In een hospice kunnen mensen terecht voor wie medisch gezien geen genezing meer mogelijk is en bij wie op grond van een medische indicatie de levensverwachting minder is dan drie maanden. Bewoners kunnen in een huiselijke omgeving hun laatste levensfase doorbrengen. De indicatie voor opname in het hospice moet gesteld worden door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
In het eerste kwartaal van 2020 wordt in Rotterdam Hospice De Liefde geopend aan het einde van Langenhorst op Zuid op de grens met Barendrecht. Vrijwilligers en professionals gaan er zorg en begeleiding verlenen aan de bewoners terwijl hun naasten daarbij aanwezig kunnen zijn. “Een aanwinst voor onze stad’’, vindt raadslid Caroline Aafjes-van Aalst, die er recentelijk een werkbezoek bracht. ‘’Maar ik zou nog trotser zijn als er aanspraak gemaakt zou kunnen worden op vergoedingen voor huishoudelijke hulp vanuit de WMO. De mensen die er verblijven hebben daar, gelet op hun gesteldheid, dubbel en dwars recht op.’’