door Claire Poel
Op internationale ‘Restart a Heart Day’ zette het Erasmus MC zaterdag de centrale hal van het ziekenhuis in het teken van reanimatie. Zo willen ze zoveel mogelijk mensen leren wat ze zelf kunnen doen, voordat de hulpdiensten arriveren bij een incident.
Overal in de hal van het ziekenhuis liggen reanimatiepoppen met groepjes mensen er omheen. Personeel van het ziekenhuis legt iedereen grondig uit hoe een reanimatie in zijn werk gaat. Bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Op straat, maar ook in het ziekenhuis of in de ambulance.
Restart A Heart Day is een internationaal evenement waar het Erasmus MC voor het tweede jaar op rij aan meedoet. Zeker 400 mensen kwamen naar het ziekenhuis om een reanimatietraining te volgen. Daarnaast waren er ook verschillende demonstraties te zien van de verschillende afdelingen in het ziekenhuis.
Snel handelen is essentieel
“We leren mensen hier vooral de basics,” vertelt Carla Schramm, reanimatiecoördinator in het Erasmus. “We kunnen je natuurlijk niet in een half uurtje leren reanimeren. Wat we hier vooral kunnen laten zien is wat je moet doen als iemand neervalt, zodat diegene weer een kans maakt.” Als er meteen 112 gebeld wordt, duurt het vaak nog zo’n 5 tot 8 minuten voordat de hulpverleners er zijn. Daarom is het volgens Schramm heel belangrijk dat je zelf weet wat je kunt doen. “Je wilt dat iemand weer bloedcirculatie heeft, maar ook hersenschade verminderen. Als je al gelijk begint met reanimeren kun je hersenschade veel meer beperkt houden.”
Ook wanneer je niet precies weet wat je moet doen, is het belangrijk om in ieder geval in actie te komen. “Als je ziet dat iemand op de grond neervalt en geen hartslag meer heeft, dan is diegene er niet meer. Als je niks doet is het klaar. Dus alles, maar dan ook álles wat jij doet helpt,” vertelt Schramm.
Het stappenplan dat tijdens de Restart a Heart Day wordt geleerd bestaat uit drie handelingen: bel 112, begin met reanimeren en haal een AED. “Wat veel mensen niet weten is dat de meldkamer van 112 je ook vertelt wat je moet doen,” legt Schramm uit. “Dus als je bij iemand bent die is neergevallen vertellen zij je precies waar je je handen moet houden met reanimeren of hoe je een AED aansluit.”
Weten wat je kunt doen
Bij één van de dummy’s waar op geoefend kan worden staan Thea en Aad de Snoo. Aandachtig luisteren ze naar de verpleegkundige die hen de hartmassage, de beademing en het gebruik van de AED uitlegt. Daarna mogen ze om de beurt zelf aan de slag. “Ik heb niet genoeg kracht om die reanimatie zelf te doen,” zegt Thea de Snoo. “Je moet twee minuten aan één stuk reanimeren en dat hou ik niet vol. Maar ik weet nu wel wat ik verder kan doen. Een AED halen bijvoorbeeld.”
De schoonzoon van het echtpaar kreeg vorig jaar een hartstilstand. Hij werd toen ook op straat gereanimeerd. “Daarom zijn wij hier vandaag speciaal voor gekomen,” zegt mevrouw de Snoo. “We vinden het belangrijk om te weten wat je moet doen.”
Aad de Snoo deed al eens eerder een cursus en voelt zich met deze opfrissing zelfverzekerd genoeg om het zelf te doen wanneer er iemand op straat in elkaar zou zakken. “En het werd hier zo goed uitgelegd. Daardoor weet ik nu heel helder hoe ik het moet doen.”