Installatie haalt plastic uit restafval

22 May 2019, 09:09 uur
Algemeen
mainImage
Gemeente Rotterdam

Een nieuwe scheidingsinstallatie haalt voortaan plastic verpakkingen en drankpakken uit het restafval van alle Rotterdamse huishoudens. Scheiden van plastic, blik (metalen) en drankpakken is daardoor binnenkort niet meer nodig.
Wethouder Bert Wijbenga en Yves Luca, CEO van afvalenergiebedrijf AVR, namen dinsdagmiddag de nieuwe scheidingsinstallatie in gebruik, door de eerste Rotterdamse restafvalzak op de lopende band te gooien.

Nu nog scheiden Rotterdammers zelf hun plastic verpakkingen, blik (metalen) en drankpakken, ook wel PMD genoemd, door ze thuis apart te houden en in de speciale oranje PMD-container te gooien. Dat is straks met de nieuwe scheidingsinstallatie niet langer nodig. Met geavanceerde machines wordt het PMD uit het restafval gehaald.

''De komende tijd gaan we de scheidingsinstallatie goed testen en eind van het jaar stappen we helemaal over. Tot die tijd worden de speciale oranje containers voor plastic verpakkingen, blik en drankpakken gewoon nog gebruikt. Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft belangrijk en dat blijft de gemeente ook apart inzamelen'', aldus de gemeente.

Wethouder Wijbenga: ''We willen afval scheiden voor Rotterdammers zo makkelijk mogelijk maken. Ook willen we meer grondstoffen uit het afval halen om opnieuw te gebruiken. Door PMD met de nieuwe scheidingsinstallatie uit het restafval te halen, slaan we twee vliegen in één klap.''

Rotterdammers hoeven thuis geen extra ruimte te reserveren voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken. Dat is een groot voordeel voor de 75 procent Rotterdammers die wonen in een appartement of flatgebouw. Rotterdammers scheiden nu zo’n 2 kilo PMD per inwoner per jaar. Nog steeds belandt 34 kilo bij het restafval. De scheidingsinstallatie van AVR zorgt ervoor dat ongeveer 27 kilo PMD per Rotterdammer per jaar gerecycled kan worden.