Dagblad010 | Kabinet wil aanpak eetstoornissen verbeteren

Kabinet wil aanpak eetstoornissen verbeteren

mainImage

Er komen volgend jaar twee speciale centra gericht op jongeren met eetstoornissen. Het kabinet wil de zorg voor deze groep verbeteren, in het bijzonder voor kinderen met anorexia nervosa, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Hij heeft een groep deskundigen gevraagd om tot een verbeterde aanpak te komen. Zij stellen voor om de komende jaren regionale expertisecentra op te richten. Verder moet er meer voorlichting komen en ouders en kinderen moeten sneller weten waar ze voor hulp terechtkunnen.

"Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat op de lange termijn, over tien jaar, er een significante daling is van het aantal ernstig zieke, met de dood bedreigde kinderen en jongeren met een eetstoornis", aldus De Jonge. Naar schatting hebben zo'n 200.000 mensen jaarlijks een eetstoornis.

In september werd een voorstel van GroenLinks aangenomen, om de komende jaren bredere expertisecentra op te zetten voor gespecialiseerde jeugdhulp. Voor kinderen met eetstoornissen, maar bijvoorbeeld ook jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum, wordt de komende jaren 26 miljoen euro vrijgemaakt. De twee centra die nu zijn aangekondigd zijn daarvan de eerste stap.


Door: ANP | Foto: ANP